2012. szeptember 3., hétfő

Mozgásra fel!


Mozgásra fel!
Most vagyok túl egy jó kis 70 perces edzésen –bár nem mondom, hogy nem fáradtam el rendesen :)- úgyhogy gondoltam írok egy átfogó postot a témával kapcsolatban.
Sportolni minden embernek kéne –a képességeihez mérten- hisz így nem csak a jó külalak, de az egészség is megőrizhető, ezért nem csak a fogyni vágyóknak kéne belevágniuk, hanem minden embernek, aki teljes(ebb) életet szeretne élni. – Mondom én, a világ leglustább embere, de aki okosan csinálja –és egyszer van akaratereje elkezdeni- azzal előbb utóbb még az a „tragédia” is történhet, hogy megszereti az izzasztó perceket. :)
A sikeres fogyás titka 60%-ban az étkezésen múlik, és „csupán” 40%-ban a testmozgáson. De aki nem akar a diétája végén egy ugyan már vékony, de formátlan és izomtalan testet látni a tükörben, annak muszáj tornáznia is a feszes testrészekért.
A választás a tiéd
Szinte majdnem mindegy, hogy ki mit választ a lényeg, hogy élvezze, amit csinál. Én világ életemben utáltam futni, és egyszerűen nem tudom magam ráerőszakolni, ezért helyette inkább biciklizek, amit jobban el tudok viselni... Mindenkinek van egy alternatíva, amit ha talán az elején még nem is szeret, de szívesebben csinálja, mint az összes többit.
Akinek nincs ideje eljárni, vagy csak nem szeret mások előtt tornázni, az választhatja az otthoni edzést, de aki szívesebben megy társaságba, az választhatja a konditermet vagy a csoportos órákat. Szerintem a legjobb ösztönzés, ha a barátnőtökkel-testvéretekkel láttok neki az edzésnek, úgy sokkal szórakoztatóbb, nevettek egymás „fájdalmán”, ráadásul ott van az az egészséges versenyszellem, hogy „én úgy is többet tudok csinálni, mint ő!” :)
Fő a fokozatosság!
Bármilyen mozgást választotok, mindig csak fokozatosan szoktassátok magatokat a sporthoz –főleg ha előtte sosem vagy csak nagy kihagyással csináltátok-. Minden nap, vagy minden második nap 2-3 perccel növeljétek az adagot. Persze már az első edzésen is belefér egy kis kellemes szenvedés és az utána követő izomláz –már amennyiben az nem azt takarja, hogy másnap fel sem bírtok állni-, feszegessétek a saját határaitokat, de semmiképpen se terheljétek túl magatokat.


Kardió és izomerősítő edzések
A fogyni vágyók iktassanak be kardió és izomnövelő edzéseket is.  Kardió pl. a futás, gyors séta, biciklizés, úszás… Én a szobabiciklit választottam, ami kimondottan a combokra, fenékre fókuszálnak. – Problémás terület… :)- Az izmaimat pedig Rubint Rékával veszem kezelésbe. Régebben próbáltam Béres Alexandrát, az edzései neki sem voltak rosszak, de eléggé unalmasak voltak, próbálkoztam Norbival is, de azt nem találtam elég „csajosnak”, és most nemrég szoktam át Rékára, Ő az új szerelmem. :) Sokan nem szeretik, de az edzései extrán kemények, a hangja mellett sosem unatkozok, és szerintem nagyon aranyos is.
Tornázz okosan, és élvezd a pihenő napokat!
Még a legkeményebb edzésterv mellett is, heti 1-2 nap pihit ajánlok, amit szigorúan be kell tartani! Az edzés során megfáradt izmoknak időre van szükségük, amíg újabb terhelésnek lehet őket kitenni. Az izom úgy működik, hogy az edzés során alkalmat adunk a terhelésre, hogy jól megdolgoztassuk őket. De az elkövetkezendő órákban-napokban fognak regenerálódni, és ekkor épül-szépül az izom. Ha erre nem adunk időt, csak folyamatosan terheljük őket –várva a csodát, hogy ettől majd gyorsabb és látványosabb eredményt fogunk elérni- az eredmény visszafelé fog elsülni.  A pihenő napokat, tényleg be kell tartani, vagy aki nagyon nem bírja, az csinálhat egy nagyon laza!! kis 20 max. 40 perces kardiót.

Az én edzésem
Én mostanában nagyon rákattantam a mozgásra, hogy ha ezen a nyárra már nem is, de a következőre már bomba formában legyek. :) Az edzéstervem 4 nap tornából és 1 nap pihenőből áll, majd megint 4 nap torna, 1 nap pihi… A 4 nap alatt 40 percet Rékázom –a 20 perces blokkok közül kettőt megcsinálok-, utána pedig jöhet 30 perc biciklizés. A 4 napból 2-t kardiózásra használok a biciklin, a másik 2 napon pedig intervallum edzéseket végzek. (5 perc bemelegítés, 20 perc intervall., 5 perc levezető.) De ezt sem lehet minden nap csinálni, ezért én is 1 nap kardió, 1 nap intervall. edzést csinálok.. Utána az 1 nap pihin meg lógatom a lábamat és „kiheverem” az elmúlt 4 napot. :) – Bár ha olyan napjaimat élem, amikor még az isten sem tud rávenni az edzésre, és pár napra-hétre elszáll az akaraterőm –és felfüggesztem a komolyabb edzést-, akkor max. vagy csak a laza kardiót választom, vagy 20-40 perc egyéb tornát… Ha még ezekre sincs időm-erőm jöhet a sok séta!
Lényeg a sorrend!
Azt javaslom, hogy először csináljátok az izomerősítő edzést és utána a kardiót. Mert ugye a kardiónál a zsírégetés olyan 20 perc múlva indul be, így az én 30 perc biciklizésemből csak 10 perc „érne valami”. Ehelyett meg már teljesen bemelegedve pattanok a biciklire, így mind a 30 percnek hasznát veszem. – Persze kivéve akkor, amikor nincs időm egybe végigcsinálni az edzést, csak külön-külön…
Egyek-ne egyek?
Az edzés előtt már kb. másfél órával ne egyetek nehezet, mert a szervezet az emésztésre fog koncentrálni, nem arra, hogy te most a 90 perces Rékát egyhuzamban le akarod nyomni… :) Viszont az edzés előtt –persze nem az utolsó 5 percre gondolok- megehettek egy kis adag! szénhidrátban és fehérjében dús életmentő nasit. (Pl. egy fél szelet teljes kiőrlésű rost kenyeret, 1-2 szelet csirke hússal vagy egy natúr joghurtot, 2 ek. natúr zabpehellyel.) – Jobban fogjátok bírni az edzést, és nem fog már 20-30 perc múlva mindenetek remegni.
Utána kb. egy órával kezdjetek neki a következő étkezésnek –bár én utána egy óráig még ételre sem tudok nézni…-, az is fehérjében gazdag legyen. – A jól megdolgoztatott izmaink megérdemlik a minőségi táplálékot, amiből „táplálkozni” tudnak.- Az edzés után mindenképpen igyatok jó sok tiszta vizet, nehogy baj legyen, ráadásul az még az anyagcserét is pörgeti. Edzés után én 10-15 perccel egy jó nagy bögre 1,5%-os tejet is megszoktam inni, ami azonnali fehérje és kálcium forrás az izmoknak, azonnal új erőre kapnak. – Hidd el meg fogják hálálni!
Csak jókedvűen!
Azt javaslom, aki fogyni akar, vagy csak szebb alakot szeretne, vagy az egészségét akarja megőrizni –egyszóval mindenkinek-, ha nem is minden nap, de sportoljon valamit a képességeihez mérten. Csak akkor fog mutatkozni az eredmény, ha rendszeresen sportolunk, és minden egyes alkalommal pozitívan állunk neki, és élvezzük, amit csinálunk!

Kyra

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes